Boli frecvente la caini – simptome si tratament

Fiecare proprietar de caine are grija de sanatatea animalului sau de companie si vrea sa il vada mereu sanatos. Din pacate, la fel ca oamenii, animalele sunt susceptibile la o varietate de boli caini. Din motiv ca animalul tau de companie nu se poate plange, trebuie sa fii foarte atent la ingrijire caini de companie si este necesar sa se determine daca este bolnav prin aspectul si comportamentul acestuia.

De ce boli sufera cainii?

In cele mai multe cazuri, se vede imediat un catel care este bolnav:

 • Acesta isi pierde pofta de mancare si bea apa mai des ca de obicei;
 • Nu vrea sa se joace, sta mai mult culcat si devine apatic sau, dimpotriva, manifesta o agresivitate neobisnuita;
 • Parul isi pierde din stralucire si incepe sa-i cada;
 • Poate aparea diaree, uneori cu urme de sange.

In toate aceste cazuri, trebuie urgent sa consulti un medic veterinar!

Cele mai frecvente boli la caini pot fi impartite in mai multe categorii:

 • Boli parazitare
 • Infectioase
 • Boli la caini de organe
 • Chirurgicale

 1. Boli parazitare

Bolile parazitare sunt cauzate de organisme unicelulare. Astfel de boli afecteaza diferite organe ale animalelor. Acestea includ piroplasmoza, care este purtata de capuse, otodectoza, care afecteaza adesea puii, demodicoza si altele.

 1. Boli infectioase

Cainii mai in varsta sau cei cu imunitate slaba sunt deosebit de sensibili la bolile infectioase. Cea mai des intalnita boala este rabia. Virusul intra in organism cu saliva unui animal infectat, se inmulteste in creier si provoaca inflamatii. Simptomele depind de stadiul bolii. Comportamentul cainelui se schimba, isi pierde pofta de mancare, se scarpina la locul muscaturii. In timp, salivatia se intensifica, animalul incepe sa fie agresiv cu oamenii din jur, apar convulsiile.

O alta boala infectioasa este ciuma. Poate fi recunoscuta prin temperatura ridicata, un animal letargic, ochi purulenti. Nasul devine uscat, uneori chiar crapa.

 1. Boli de organe (interne)

Bolile interne nu sunt contagioase. La fel ca oamenii, cainii au boli cardiovasculare, boli respiratorii si probleme digestive. O dieta formulata necorespunzator duce adesea la gastrita, care poate fi identificata prin simptome precum scaderea in greutate, varsaturi si schimbarea culorii blanii, care pierde luciul sau obisnuit.

 1. Boli chirurgicale

Bolile chirurgicale includ boli ale ochilor, urechilor si dintilor, boli musculare si diverse leziuni. Fiecare boala are propriul set de semne, un diagnostic precis poate fi facut doar de catre un medic veterinar. Prin urmare, la descoperirea oricaror modificari in comportamentul animalului de companie, trebuie sa duci cainele cat mai curand posibil la un consult.

Tratamentul bolilor

Tratamentul depinde de natura si severitatea bolii. Deci, in cazul bolilor infectioase, animalelor li se injecteaza un ser special. Cand sunt infectati cu paraziti, cainilor li se injecteaza diferite medicamente intravenos si intramuscular, iar interventia chirurgicala poate fi necesara si obligatori in unele cazuri.

Desigur, un animal de companie bolnav are nevoie de ingrijire constanta si nutritie dietetica si este mai bine sa primeasca mancare putin incalzita. In plus, trebuie monitorizata in mod constant greutatea animalului: adesea proprietarii isi hranesc animalele de companie in exces, ceea ce duce la obezitate si boli de inima.

Masuri de prevenire

Tratamentul deseori poate fi lung si dificil, deci cel mai bine e sa luam masuri preventive la timp. Este necesar sa se monitorizeze dieta animalului, sa se faca vaccinarile necesare la timp, sa se mentina incaperea curata. Este preferabil sa se protejeze animalul de companie de contactul cu alti caini, in special caini vagabonzi – acest lucru va reduce riscul de infectie.

Nu este recomandat sa mergi cu animalele de companie prin apropierea depozitelor de deseuri. Un animal curios va fi cu siguranta interesat de ceva, iar acest lucru este periculos pentru el. Astfel de locuri atrag sobolani, infectii periculoase atat pentru caini, cat si pentru oameni.

In plus, trebuie sa monitorizezi in permanenta bunastarea animalului de companie. Un nas uscat si caderea parului pot fi un semnal ca are o problema de sanatate. Masurile preventive si accesul la timp la un medic veterinar vor salva sanatatea si viata cainelui iubit.

Boli frecvente la caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Search

Recent Post

Subscribe Newsletter