Cainele nu mananca si a devenit letargic – care este motivul?

Unul dintre cele mai comune motive pentru care proprietarii de caini viziteaza medicul veterinar este faptul ca animalul lor de companie nu mananca. Si nu e de mirare, aceasta afectiune este caracteristica multor boli la caini.

Persoana care se ocupa de procesul de ingrijire caini de companie ar vrea ca animalul sa manance intodeauna bine. Totusi, cainii uneori refuza mancarea.

Este important de stiut ca refuzul de a manca si letargia se pot datora unor motive fiziologice (modificari normale ale organismului care nu necesita tratament) dar si patologice (unele organe sunt afectate de diverse boli caini).

  1. Motive fiziologice

  • Plictiseala si proasta dispozitie

Cainele are si o dispozitie proasta, iar cu singuratatea prelungita se poate plictisi. Unele rase sunt mai predispuse la schimbari de dispozitie emotionala si le trateaza diferit. Unii intra in depresie, drept urmare cainele isi pierde pofta de mancare, altii isi gasesc distractie, se joaca cu jucariile etc.White and Tan English Bulldog Lying on Black Rug

  • Factorii de mediu, cum ar fi vremea calda, pot schimba, de asemenea, comportamentul animalelor de companie.

La temperaturi ridicate ale aerului, exista o lipsa de lichid in organism, drept urmare cainele va fi letargic si poate chiar refuza sa manance.

  • Greutate excesiva

Daca numarul de calorii consumate pe zi este mai mare decat cele cheltuite, animalul de companie se va ingrasa. Si aceasta, la randul sau, poate schimba comportamentul obisnuit al animalului, acesta va deveni mai putin activ, preferintele alimentare schimbandu-se.

  • Oboseala este un alt factor care explica faptul ca cainele nu mananca si a devenit letargic.

Daca cu o zi inainte de aparitia simptomelor, cainele a crescut activitate, jocuri, antrenament, trebuie doar sa-i acorzi putin timp sa se odihneasca.

  • Prea putina activitate poate provoca la fel o scadere a apetitului.

Deoarece cainele nu are unde sa-si cheltuie sursa de energie, el reduce cantitatea de calorii consumate refuzand sa manance.

  • Stresul poate afecta, de asemenea, apetitul si activitatea. Cainii pot experimenta o schimbare de resedinta, absenta unei jucarii sau a proprietarului preferat. Stresul poate fi cauzat de noi membri ai familiei, oaspeti, animale de companie noi sau chiar sezon. 
  • Varsta cainelui ii afecteaza si preferintele alimentare si activitatea.

Animalele de companie in varsta acorda mai multa atentie odihnei si somnului decat jocurilor active. Modificarile in organism apar treptat si la diferite rase apar la varste diferite.

  • Calitatea alimentelor afecteaza apetitul.

Mancarea proasta sau apa murdara pot duce la tulburari stomacale si intestinale. Cainele isi va aminti acest lucru si va refuza sa manance si sa bea in viitor. De asemenea, unii caini nu vor manca din castronul altcuiva, din mainile altcuiva sau pur si simplu daca mancarea este neobisnuita pentru ei.

Motive patologice

Refuzul de a manca, letargia, o schimbare a obiceiurilor cainelui pot indica dezvoltarea unei boli in organism. Din pacate, acestea sunt simptome foarte frecvente si se aplica multor boli.

  • Insolatie

Primele semne ale insolatiei sunt foarte asemanatoare cu oboseala. Cainele nu mananca, bea mult, respira greu cu limba atarnata, devine letargic, saliveaza abundent si temperatura corpului ii creste. 

Insolatia este o afectiune periculoasa care duce la deshidratare, un salt de temperatura si chiar moartea unui animal de companie.

  • Hipotermie

Opusul insolatiei, care se poate manifesta si prin faptul ca cainele zace epuizat si destul de letargic. Temperatura corpului scade, corpul este in modul de economisire a energiei, din aceasta cauza, animalul de companie se misca putin si nu este interesat de mancare si jucarii.

  • Boli de ficat

Ficatul, ca organ, joaca un rol foarte important in metabolismul carbohidratilor, grasimilor, proteinelor si vitaminelor. De asemenea, neutralizeaza otravurile care intra in organism sau sunt produse in acesta. Daca ficatul esueaza, starea generala a corpului se inrautateste, cainele nu mananca, devine deprimat, bea si urineaza mult, dezvolta varsaturi, diaree sau constipatie, icter al pielii, ochilor si gingiilor si volumul abdomenului creste.Brown Long Coated Small Dog

  • Boala de rinichi

In bolile de rinichi, cainele nu mananca, urineaza rar, isi arcuieste spatele si reactioneaza agresiv la palparea spatelui. Starea lui devine deprimata, temperatura creste, volumul de urina  scade, apare voma. 

  • Boli ale tractului gastrointestinal

Obstructia, gastrita (inflamatia stomacului), enterita (inflamatia intestinelor) provoaca durere, flatulenta si balonare. Cauzele bolilor pot fi o alimentatie incorecta, infectii virale si bacteriene, predispozitii genetice, intoleranta la componentele alimentare, consumul de corpuri straine sau constipatie. Simptome ale unor astfel de afectiuni sunt: cainele nu mananca, are voma, diaree sau, dimpotriva, se constipa, stomacul este incordat si il doare.

  • Probleme oncologice

Cancerul apare la caini de toate varstele, catei si adulti. Adesea ruleaza latent pentru o lunga perioada de timp, sau simptomele sale sunt deghizate in alte boli. In acest caz cainele la fel refuza sa manance si este apatic.

Infectii virale

Cand un virus intra in corpul unui caine, sistemul sau imunitar incearca sa-l lupte. Ca urmare, temperatura creste, iar cainele nu mananca. Simptomele insotitoare depind de sistemul corpului afectat – tuse, secretii nazale sau scaune moale, voma.

Ce sa faci daca catelul nu mananca bine?

Daca catelul refuza sa manance, este mai bine sa consulti imediat un medic veterinar. Foamea de mai mult de o zi pentru un catel mic va deveni critica. Cele mai frecvente cauze ale refuzului alimentar sunt infectiile virale si durerile abdominale din cauza problemelor de digerare a alimentelor in intestinul in curs de dezvoltare. In astfel de situatii, este nevoie de ingrijire veterinara cu drepturi depline – preparate pentru intestine, antibiotice, terapie prin perfuzie.

Daca catelul nu mananca bine, alege mancarea, dar este activ, bea si se joaca, incearca sa-i schimbi dieta. Cel mai probabil, ceva il impiedica sa manance bine – mancare nepotrivita, o portie prea mare, probleme cu eliberarea intestinului sau joaca si activitate insuficienta.

Astfel, pentru a preveni probleme de acest gen, urmeaza programul de vaccinari, tratamente pentru paraziti si treci cel putin o data pe an la un control medical. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Subscribe Newsletter