Cum poti adopta un caine dintr-un adapost. Ghid practic!

Cainii sunt animale exceptionale, iar capacitatea si dorinta lor de a forma legaturi profunde cu oamenii sunt de-a dreptul uimitoare. De prea multe ori, insa, cainii ajung in adaposturi, victime nefericite ale unor imprejurari dincolo de intelegerea lor. Procedura de adoptie caine ii ofera cu adevarat cainelui un cadou uimitor – o a doua sansa!

Fiind atatia caini disponibili pentru adoptie, este aproape sigur ca vei gasi un animal de companie potrivit.

Pe langa acestea, oamenii, cu ajutorul procedurilor de adoptii caini vor reusi sa le ofere cainilor  fara casa o viata fericita si dragostea pe care o merita fiecare animal.

Procesul de adoptie al cainelui

Procedura de adoptie caine ii ofera cu adevarat cainelui un cadou uimitor – o a doua sansa!
Pe langa acestea, oamenii, cu ajutorul procedurilor de adoptii caini vor reusi sa le ofere cainilor fara casa o viata fericita si dragostea pe care o merita fiecare animal.

 

Procesul de adoptie caini consta din mai multe etape si cerinte:

 1. Pentru inceput ar trebui sa vorbesti cu personalul adapostului despre tipul de animal de companie pe care il cauti. Acestia vor putea sa iti arate cainii pe care ii au din care sa iti poti alege pe cineva;
 2. Dupa ce l-ai ales, vei anunta personalul;
 3. S-ar putea sa fie nevoie sa achiti o taxa de adoptie, care va ajuta la acoperirea costului ingrijirii de care a beneficiat cainele pe perioada sederii sale la adapost.
 4. Depui o cerere de adoptie

Totodata, adoptia unui caine se va face cu respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii:

 • copia cartii de identitate a persoanei pe numele careia se face adoptia;
 • prezentarea de catre adoptator a acordului asociatiilor de proprietari sau, dupa caz, a vecinilor (atunci cand vrei sa iei doi caini sau mai multi);
 • prezentarea de catre adoptator a dovezii  ca are un spatiu si conditiile necesare de intretinere a cainelui;
 • prezentarea dovezilor ca detii bani pentru ingrijirea catelului;
 • inregistrarea, imediat dupa adoptie, a cainilor in Registrul de evidenta al cainilor cu stapan.
 • Orice persoana care vrea sa ia un caine dintr-un adapost va fi responsabila de sanatatea si bunastarea acestuia. Totodata, va trebui sa-i asigure:
 • suficienta hrana si apa
 • posibilitatea de miscare
 • siguranta ca nu se va pierde
 • asistenta medical-veterinara ori de cate ori are nevoie.
 

Comportamentul cainelui dupa adoptie

Desigur, ca in cazul oricarui animal nou de companie, sunt multe lucruri de luat in considerare, inainte de a-ti aduce noul animal de companie acasa. Acest lucru ar putea fi si mai important atunci cand adopti un caine adult, care poate veni cu un bagaj de capricii si comportamente, in functie de viata lui de dinainte de a ajunge la adapost. E important sa acorzi atentie si modului in care a fost hranit inainte de a-l adopta, iar apoi sa te adaptezi nevoilor si preferintelor lui.

Dupa adoptie, poate dura cateva saptamani sau luni pentru ca tu si cainele tau sa te adaptezi pe deplin la noua ta viata impreuna si sa stabilesti o relatie bazata pe intelegere reciproca, incredere si respect. Fii rabdator. Tine minte, exista un motiv pentru care ai ales acest caine sau el te-a ales pe tine!

Oferirea de instructiuni consecvente si blande va ajuta la reducerea stresului si la formarea unei relatii frumoase.

Esti gata sa adopti un caine dintr-un adapost?

La adoptie, te angajezi sa ai grija de animal pentru tot restul vietii – asta poate insemna 10 pana la 15 ani. Cand treci prin schimbari in stilul de viata, cum ar fi mutarea, aparitia unui copil sau un nou loc de munca, animalul tau va ramane o parte permanenta a vietii tale. Daca circumstantele se schimba, mai poti avea grija de animalul tau de companie?

De unde poti adopta un caine?

In Romania exista mai multe asociatii, ONG-uri si adaposturi unde sunt multi caini care isi asteapta noii stapani. Vei gasi multe optiuni cautand online, poate chiar si prin solicitarea unei recomandari de la un medic veterinar. Poti adopta un caine de la Asociatia „cutu-cutu”, de pe site-urile adopta caini dar si alte asociatii. Lista o gasesti pe registrul de caini.

Cainii pot ajunge in adaposturi din mai multe motive. Este usor sa duci de acasa animale clasificate drept „prea dificile” sau „cu probleme”. Cu toate acestea, cu putina planificare si suficienta rabdare si un comportament bland si pozitiv, un caine dintr-un adapost poate fi la fel de minunat ca orice alt caine, daca nu mai mult! Daca intentionezi sa aduci un caine in viata ta, de ce sa nu adopti un caine de la adapost?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Subscribe Newsletter