Cum sa iti protejezi cainele de aflatoxina din hrana pentru caini

Pentru iubitorii de animale, nu exista o viata implinita fara prezenta lor in fiecare casa sau curte.

Cainii energici, veseli si mereu asertivi nu pot lipsi din viata celor care iubesc animalele de companie.

Din pacate, orice iubitor de caini, s-a ciocnit cel putin o data in viata cu problema hranei otravite cu micotoxine, motiv de boli la caini sau chiar deces a multor animale de companie. Aceasta lovitura este foarte grea pentru stapanii animalelor, din acest motiv este foarte important sa cunoastem domeniul micotoxinelor mai indeaproape.

Ce sunt micotoxinele?

Micotoxinele sunt substante chimice otravitoare naturale produse de anumite mucegaiuri si ciuperci. Pot creste pe diverse culturi si produse alimentare, inclusiv cereale, nuci, condimente, fructe uscate, mere si boabe de cafea, mai ales atunci cand conditiile sunt calde si umede.

Contaminarea se poate intampla in mai multe puncte in timpul productiei de alimente, deoarece mucegaiurile pot creste pe plantele vii de recolta, fructele si cerealele recoltate si produsele alimentare procesate si stocate.

Majoritatea micotoxinelor sunt suficient de stabile din punct de vedere chimic pentru a supravietui procesarii alimentelor. Acestea raman toxice chiar si dupa descompunerea in metaboliti ai produselor secundare care pot fi gasite in laptele animalelor care au fost hranite cu furaje contaminate.

Consumul de alimente contaminate cu micotoxina poate imbolnavi grav oamenii si animalele si poate fi chiar letal atunci cand anumite micotoxine, cum ar fi aflatoxinele, sunt ingerate in doze mari. Aflatoxinele sunt micotoxine relativ frecvente, care pot deteriora ficatul patrupedului si alte boli caini grave.

Micotoxinele pot avea, de asemenea, efecte pe termen lung asupra sanatatii, cum ar fi inducerea cancerului si deficienta imunitara. Exista cateva sute de micotoxine cunoscute, dar multe raman neidentificate, uneori deoarece aceste micotoxine sunt greu de detectat. Aceste „micotoxine mascate” si alte „micotoxine emergente” cauzeaza ingrijorari din ce in ce mai mari in industria sigurantei si securitatii alimentare.

Cum sunt depistate micotoxinele in alimente?

Produsele alimentare finale si ingredientele brute sunt verificate in mod curent pentru contaminarea cu micotoxine utilizand metode avansate de chimie analitica care implica cromatografie lichida (LC) combinata cu spectrometrie de masa (MS). Tehnica LC este utilizata pentru a separa diferitii compusi componenti din alimente pe baza celorlalte proprietati fizice ale fiecaruia dintre componenti.

Acesti compusi sunt apoi detectati, identificati si cuantificati pe baza proprietatilor lor chimice, si anume raportul masa-incarcare, utilizand tehnologiile MS. Incurajat de aparitia micotoxinelor mascate si alte descoperite recent si de nevoia tot mai mare a oamenilor de stiinta de a detecta mai bine aceste toxine, sunt dezvoltate metode de detectare folosind metoda LC-MS – rapid si sigur.

Cum iti protejezi cainele de amenintarile cu micotoxina?

Desigur, fiecare dintre noi este preocupat de ingrijire caini de companie. Chiar daca super-simtul mirosului unui caine este capabil sa detecteze mucegaiurile, asta nu inseamna neaparat ca va depista si aflatoxina.

Pentru a minimiza riscul de imbolnavire, ramai vigilent:

  • Ai grija sa nu ai in curte gramezi de compost, frunze mucegaite, ciuperci salbatice sau cosuri de gunoi care contin alimente putrezite in care catelul ar putea adulmeca sau juca. De asemenea, poti reduce riscurile la domiciliu, asigurandu-te ca alimentele sunt uscate si depozitate corespunzator;
  • Evita sa pastrezi alimentele in conditii calde si umede, care sunt perfecte pentru cresterea mucegaiului;
  • Verifica in mod regulat alimentele precum cerealele integrale, fructele uscate si nucile si arunca-le pe cele care par mucegaite, decolorate sau care miros dubios;
  • Cumpara cereale cat mai proaspete si pastreaza-le corespunzator in conditii uscate si reci, departe de insecte.

Este important sa retii ca mucegaiurile care produc micotoxine pot patrunde adanc in alimente si nu cresc doar la suprafata.

Ai grija la simptomele care ar putea indica infectarea, si anume: confuzie, varsaturi si pierderea poftei de mancare. De asemenea, pot fi prezente si simptome neurologice, cum ar fi tremuraturi si/sau convulsii.

Daca cel mai bun prieten al tau prezinta simptome neurologice sau oricare dintre aceste simptome combinate, mergi urgent la medicul veterinar pentru un control.

Luand aceste masuri, putem face tot posibilul sa ne pastram cei mai buni prieteni si pe noi insine in siguranta si protejati de micotoxinele din alimente.

Cum sa iti protejezi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Search

Recent Post

Subscribe Newsletter