Cum sa plimbi catelul iarna?

Plimbarea pe timp de iarna poate fi o provocare pentru caine si stapanul sau: frig, reaactivi chimici si chiar intunericul – toate acestea nu aduc mare placere animalului de companie. Situatia devine mai complicata daca animalul de companie este inca foarte mic.

De fapt, iarna nu este un moment atat de rau pentru a avea un catel in casa. Intr-adevar, frigul si gheata fac anumite ajustari in perioada de adaptare a cainelui. Cu toate acestea, in niciun caz nu ar trebui sa devina un motiv de arestare permanenta la domiciliu, iar o ingrijire caini de companie adecvata consta si in plimbarea lor regulata.

La ce sa atragi atentia cand te plimbi cu un catelus iarna?

Varsta

De regula, un catel este luat de la un crescator la varsta de 2,5-3 luni. Acesta este cel mai bun moment pentru a incepe plimbarile in aer liber. Adevarat, de multe ori coincide cu perioada de carantina a vaccinarilor, dar si in acest caz este recomandat sa scoti catelusul afara macar pentru scurt timpm, in brate sau intr-un transportator. De ce este important? Problemele de comportament asociate cu socializarea insuficienta sunt printre cele mai frecvente in practica canina. Interesant este ca la varsta de 2,5 luni, cainele de cele mai multe ori nu se teme de strada si tolereaza calm plimbarile. Dar la 3 luni, animalul incepe o perioada de temeri. Cainele poate fi speriat de masini, trecatori, alte animale si zgomote puternice. Prin urmare, cu cat incep mai repede plimbarile scurte, cu atat mai bine. Iar iarna nu ar trebui sa perturbe aceste planuri.

Frecventa si durata plimbarilor

Pe langa faptul ca face cunoastinta cu strada, catelusului se confrunta cu sarcina de a obisnui efectuarea necesitatilor fiziologice. Este recomandat sa iesi cu animalul de companie de 3-4 ori pe zi.

In ceea ce priveste plimbarile cu drepturi depline, la inceput ar trebui sa fie de aproximativ 15 minute pe zi. Durata lor creste treptat.

Haina pentru plimbare

Haina pentru plimbare

Desigur, iarna poate face ajustari la programul de plimbare al animalului tau de companie. Dar aproape toti cainii tolereaza temperaturi de pana la -5° C, si nu au nevoie de haine calde. Desi reprezentantii raselor cu par neted si chel, pot avea nevoie sa fie imbracati deja de la zero grade si chiar mai devreme.

Atentie si la cremele speciale pentru caini. Ele pot preveni degeraturile labelor, dar, din pacate, este putin probabil sa salveze de la expunerea la reactivi.

Activitate

Pe vreme rece, plimbarile ar trebui sa fie mai active: este bine daca cainele alearga mult, urmareste o minge si executa un set de exercitii. Astfel animalul de companie nu numai ca nu va ingheta pe strada, dar va cheltui si energia acumulata. Aceasta inseamna ca nu va avea puterea de a deteriora mobila, pantofii sau tapetul.

Reactivi

Din pacate, strazile nu sunt intotdeauna tratate cu nisip sau aschii de granit, care sunt inofensive pentru animale. Sunt adesea folositi reactivi chimici. Aceste substante sunt foarte periculoase pentru pielea labelor cainelui: o corodeaza, lasand rani sangerande. Mai mult de atat, atunci cand incearca sa linga o laba, animalul mananca acest reactiv. Acest lucru poate duce la otraviri severe si diverse boli la caini.

Astfel, este indicat sa mergi la plimbare cu un catelus pe zapada curata. Atentie la iesirea din bloc: daca benzile sunt tratate cu un reactiv, ia catelul in brate si mergi asa cu el pana intro zona sigura. Daca catelul este mare si nu il poti ridica, va trebui sa-i cumperi pantofi de siguranta. Este putin probabil sa se indragosteasca animalul de companie de ele, dar astfel il va proteja de boli caini.

Dupa plimbare

Este foarte important sa-ti antrenezi catelul sa accepte sa-i speli labele dupa o plimbare. Acest lucru ar trebui facut de fiecare data, chiar daca labele ti se par curate. In plus, in timp, cainele se va obisnui si va percepe acest proces cu calm.

Nu iti face mari probleme despre faptul cum sa-ti plimbi catelul iarna. Principalul lucru este sa monitorizezi dispozitia si starea generala a animalului de companie. Daca urla, isi strage labutele  si nu este activ in timpul plimbarii, cel mai probabil ca pur si simplu ii este frig. In acest caz, cel mai indicat este sa inchei plimbarea si sa va intoarceti acasa.

Durata plimbarilor iarna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Subscribe Newsletter