De ce cainii nu au voie sa consume dulciuri?

Multi proprietari isi umanizeaza animalul de companie proiectandu-si propriul stil de viata sau obiceiuri alimentare. Cu toate acestea, corpul cainelui este fundamental diferit de corpul uman, asa ca ceea ce ni se pare placut si gustos poate fi daunator pentru animal. In primul rand, se refera la dulciuri.

Din alimentele care se contin in regimul obisnuit de mancare pentru caini, dulciurile sunt contraindicate categoric din multe motive – de la dietetic la educativ.

De ce cainii nu au voie dulce

  1. In primul rand, astfel de produse sunt un teren propice pentru dezvoltarea microorganismelor in cavitatea bucala. Pentru un caine, acesta este un factor de risc serios, deoarece smaltul dintilor sai este de 5 ori mai subtire decat cel al unei persoane. Astfel, cresterea microflorei in gura unui animal de companie poate duce la aparitia parodontitei si a altor boli dentare.
  2. In al doilea rand, dulciurile sunt bogate in calorii, iar animalul, primindu-le in mod regulat, castiga de obicei excesul de greutate. Se stie ca tendinta spre obezitate este deosebit de mare la cainii de rase mici si animalele in varsta, dar toate animalele de companie, indiferent de rasa sau varsta, ar trebui protejate de dulciuri. Astfel, un caine ar trebui sa primeasca hrana uscata caini care este prevazuta anume pentru ei.
  3. In al treilea rand, oferindu-i adesea animalelor dulciuri, proprietarul dezvolta in el o tendinta de a cersi, iar aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme care provoaca multe neplaceri proprietarului cainelui. Este mult mai dificil sa dezveti un animal de la un obicei nedorit decat sa previi dezvoltarea lui chiar de la inceput.

Alternative potrivite

Unele dulciuri reprezinta o amenintare directa pentru sanatatea si viata animalului. De exemplu, ciocolata poate face ca un caine sa experimenteze batai neregulate ale inimii, sete excesiva si urinare, convulsii si chiar rezultate tragice.

Dar daca proprietarul vrea sa rasfete animalul de companie?

Pentru aceasta, exista produse mult mai potrivite decat dulciurile de la masa de acasa. Expertii recomanda sa-i oferi cainelui tau gustari speciale cand vrei sa ii oferi si altceva in afara de mancare caini speciala. Exemplele includ gustari speciale pentru caini, inclusiv biscuiti si oase din carne.

Astfel de atentii merita o abordare corecta, care nu numai ca incanta animalul, ci servesc si ca o buna prevenire a bolilor bucale. Acestea sunt, in special, oasele speciale care curata dintii si previn formarea placii pe acestia, precum si maseaza gingiile.

Dupa cum poti vedea, este foarte usor sa oferi unui caine gustari sanatoase care sa il bucure. Dulciurile sub nici o forma nu sunt potrivite pentru aceasta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Subscribe Newsletter