De ce recomanda profesionistii dresajul canin cu clicker

Din ce in ce mai des pe strada poti intalni oameni care se ocupa cu dresajul canin cu o mica caseta de click in maini – un clicker. Acesta a fost folosit pentru prima data de biologul comportamental Karen Pryor in munca sa cu delfinii. Ea este si fondatoarea acestei metode in procesul de dresare caini. Clicker-ul ajuta la indreptarea animalului de companie catre actiunea corecta, accelereaza si faciliteaza procesul de invatare. Sa o luam de la inceput.

Ce este un clicker

Clicker (din engleza. Click – click) – este o carcasa mica din plastic cu un buton sau o placa metalica, pe care se aude un sunet dupa apasare. Acest sunet este ascutit, recunoscut clar de caine, deoarece nu apare in viata de zi cu zi.

Desigur, clickerul poate fi inlocuit cu un stilou cu buton sau orice obiect care scoate un sunet scurt. Dar atunci va trebui sa incerci astfel incat, intr-o situatie normala, cainele sa nu-l auda.

Dresajul canin
Primul antrenament cu folosirea clickerului

Antrenamentul cainilor cu un clicker

De exemplu, un caine trebuie invatat sa-si atinga botul cu laba ca si cum ar fi jenant. O bucata de banda scotch este lipita de puntea nasului, si sa da comanda. Cainele incearca sa indeparteze banda adeziva cu laba, efectuand astfel actiunea necesara. Apoi isi pune laba pe podea, se uita la proprietar, si primeste un rasfat. S-ar parea ca totul este normal pana aici, dar pentru ce anume a primit catelul laude? Pentru ca ridicat laba, pentru ca si-a frecat fata sau pentru ca a pus laba inapoi pe podea? In astfel de momente, este nevoie de un clicker. Cand un caine isi scarpina fata cu laba, el aude un clic si isi da seama ca aceasta actiune anume este corecta, cea care ii va oferi un rasfat gustos. In viitor, va incerca sa repete actiunea incurajata. Astfel, clicker-ul este un marker neutru, urmat de o motivatie si mai importanta: laude si bunatati.

In timpul antrenamentului normal, se folosesc marcaje vocale: „Da”, „Corect”, etc. Dezavantajul cuvintelor este ca in viata de zi cu zi ele sunt pronuntate cu diferite conotatii si acest lucru reduce semnificatia markerului pentru animal. In acest caz, clicker-ul este neutru si suna la fel.

De unde sa incepi

Dresaj canin
Primii pasi pentru antrenarea cainelui

Mai intai trebuie sa ii explici cainelui principiul dresajului cu clicker. Este important sa ii arati ca clicul va fi obligatoriu urmat de o recompensa.

Intr-un mediu de acasa calm, dai click si oferi imediat un rasfat. Acest lucru se repeta de 5-7 ori in timpul zilei. Este de dorit ca la inceputul fiecarui nou ciclu cainele sa efectueze diferite actiuni (sezand, culcat, rozand o jucarie). Pana in acest moment animalul de companie nu ar trebui sa asocieze click-ul cu o anumita actiune, ci doar sa o asocieze cu recompense si laude. In continuare, cursurile scurte de dresaj caine cu un clicker sunt transferate pe strada.

Daca, dupa ce a auzit click-ul, animalul de companie este distras de la cele mai interesante lucruri si asteapta un rasfat, atunci este pregatit pentru urmatorul pas.

Cum sa predai o comanda de click

Clicker-ul este un instrument suplimentar in antrenamentul de intarire pozitiva, fara penalitati. Apasarea poate fi comparata cu un gong la un test intelectual, ceea ce inseamna ca jucatorul a dat raspunsul corect.

Este mai convenabil sa incepi cu comenzi simple, poate deja elaborate. De exemplu, „Sit”. Cainelui i se da o comanda, se da clic cand se aseaza si apoi i se ofera un rasfat.

Invatarea unor trucuri mai complexe, precum „La loc!”, se desfasoara in mai multe etape, numite „conformari”. Vor fi cateva clicuri: cand cainele se intoarce in directia acestui loc, incepe sa se miste spre el, ajunge, se intinde. La fiecare etapa, se acorda o promovare dupa un clic.

Pentru nerespectare, cainele nu se cearta si nu se pedepseste. Lipsa unui semnal (care ar trebui urmat de un tratament) inseamna deja esec. Click-ul devine inutil de indata ce comanda data prin voce sau gest este executata corect.

Dresare caini
Cum transformi dresajul canin intr-o joaca pentru catelul tau

Cum sa faci antrenamentul cat mai eficient posibil

  • Cursurile nu trebuie sa dureze mai mult de 10-15 minute
  • Noua sarcina ar trebui sa fie practicata intr-un mediu linistit, calm
  • Cainele ar trebui sa fie relativ flamand si dornic sa munceasca pentru mancare
  • Cu cat este mai gustoasa recompensa, cu atat animalul de companie va incerca sa duca la bun sfarsit sarcina
  • Este important ca proprietarul sa invete cum sa apese butonul la timp. Nu este atat de usor pe cat pare
  • Cand lucrezi cu animale foarte active, uneori ai nevoie de un asistent care va face click in locul proprietarului.

Ce sa nu faci

  • Sa incepi sa executi comanda inainte de a se forma un reflex conditionat la un clic
  • In timpul dresajului, sa lovesti cainele, sa-l tragi de lesa sau sa arati nemultumire in alte moduri –  acesta nu va mai avea incredere in semnal
  • Sa faci clic de mai multe ori la rand
  • Sa utilizezi un clicker in timpul unei actiuni nedorite

Tipuri de clickere

Unele modele au capacitatea de a regla nivelul volumului. Majoritatea dispozitivelor sunt echipate cu o bratara elastica, purtata la incheietura mainii. Pot avea si o curea cu carabiniera pentru fixare pe curea sau un inel de purtat la deget. Moliciunea presarii poate fi, de asemenea, diferita. Unele modele sunt foarte stranse, atat de mult incat nu este intotdeauna posibil sa le apesi la momentul potrivit. Asigura-te ca testezi clicker-ul inainte de a-l cumpara, pentru a te asigura ca este suficient de convenabil pentru tine.

Clicker-ul este folosit pentru a corecta comportamentul, a preda comenzi si trucuri precise. Tehnica este raspandita printre proprietarii de caini de companie. Tehnica nu este potrivita pentru dresajul cainilor de vanatoare, de paza si alti caini de serviciu, deoarece nu incurajeaza initiativa si este foarte important ca cainii de lucru sa poata lua decizii in mod independent si sa actioneze fara indrumarea umana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Search

Recent Post

Subscribe Newsletter