Diareea la caini – cauze, posibile manifestari si tratament

Pentru stapan, sanatatea catelului sau este pe primul loc. Cand vorbim despre procesul de ingrijire caini de companie, alimentatia joaca un rol primordial.

Diareea la un catelus este intotdeauna o situatie neplacuta. Motivele care contribuie la acest tip de boli la caini sunt multe. De exemplu, malnutritia. Principala metoda de tratament in acest caz va fi corectarea dietei. Puii sunt extrem de sensibili la infectia cu paraziti si virusi; aceste afectiuni trebuie prevenite cu ajutorul unor tratamente si vaccinari in timp util. In acest articol, vom incerca sa ne dam seama de ce catelul are probleme cu scaunul moale si diareea.

Diareea la catei este destul de comuna, si de multe ori dispare de la sine, fara tratament.

Diareea prelungita sau asociata de varsaturi, refuzul de a manca, letargia, sangerarea este extrem de periculoasa pentru cateii mici.

Tratamentul acestei boli caini va depinde de cauza diareei.

Cauze posibile in functie de varsta

La orice varsta anume, exista unele dintre cele mai comune motive pentru care un catel va face diaree.

Diaree la un catelus de 0-1 luna

Diareea la un catelus nou-nascut poate fi periculoasa. La aceasta varsta el este cel mai vulnerabil. Cateii nu se pot misca inca independent, nu vad sau aud, dar au deja un reflex de sugere bine dezvoltat. Dupa nastere, incepe prima lor hranire cu colostru matern. Dar, pe langa anticorpi, substante care nu sunt necesare organismului pot fi transmise si catelului cu laptele matern. De exemplu, daca o catea primeste un fel de medicamente, atunci aceasta poate fi cauza otravirii si a diareei la puiul ei. Intr-o astfel de situatie, este necesar sa transferi catelul la hranire artificiala. O alta problema poate fi – hranirea cu lapte nepotrivit. Pentru hranirea artificiala a cateilor, exista amestecuri speciale gata preparate care trebuie diluate cu apa. Doar amestecurile gata preparate contin toti nutrientii, vitaminele si mineralele necesare cresterii si dezvoltarii corespunzatoare. Mancarea selectata incorect pentru varsta poate duce si la diaree.

  1. Diaree la un catelus 2-3-4 luni

De la varsta de 2 luni, cateii pot fi transferati partial sau complet la auto-hranire. Cand hranesti un catelus cu hrana industriala gata preparata, ar trebui sa alegi ratii pentru caini mai mari de 2 luni, dar in niciun caz nu trebuie sa dai hrana pentru animalele adulte. Hranirea dezechilibrata duce adesea la probleme cu tractul gastrointestinal si, ca urmare, la diaree.

De la varsta de aproximativ 8 saptamani, cateii isi pierd imunitatea colostrala si sunt expusi riscului de a contracta diverse infectii. Enterita cu parvovirus este una dintre cele mai frecvente boli infectioase ale stomacului si intestinelor cateilor de aceasta varsta. Aceasta boala foarte periculoasa cu letalitate ridicata se manifesta, in primul rand, prin diaree, adesea concomitenta cu varsaturi.

Vaccinul nu ofera o garantie de 100% a evitarii infectiei, dar ofera sansa ca boala sa evolueze mai bland.

  1. Diaree la un catel de 5 luni si mai mult

Cauzele diareei la puii de peste 5 luni sunt aceleasi cu cele deja mentionate. Adesea, aceasta este o hranire necorespunzatoare cu alimente dezechilibrate, diverse „gustari” sub forma de carnati, si altele. Daca catelul nu a fost vaccinat, riscul de infectie ramane in continuare. La aceasta varsta, catelul este deja foarte activ si are nevoie sa petreaca mai mult timp in aer liber. Acest lucru implica riscul de a manca obiecte necomestibile. Betisoare, oase, jucarii, pungi consumate pot provoca leziuni ale intestinelor si obstructie partiala, care va fi insotita de diaree.

Posibile manifestari ale diareei

Scaunele moi pot fi simple, dar pot fi insotite si de varsaturi sau sange, mucus.

  • Diarea simpla

Aceasta poate fi numita o diaree scurta care s-a rezolvat de la sine. Daca diareea nu este insotita de varsaturi, refuz de a manca si trece de la sine intr-o zi, atunci aceasta afectiune nu este considerata critica si obligatorie pentru vizita la medic.

  • Diaree cu mucus

Adesea, poti observa prezenta membranelor mucoase in diaree. Prezenta acestuia indica faptul ca procesul are loc in intestinul gros sau simultan in acesta si in alte zone. Cel mai adesea, mucusul din scaunul catelusului va fi un semn al prezentei parazitilor.

De asemenea, mucusul din scaunele moale la puii cu diaree poate fi un semn de hranire necorespunzatoare, diferite infectii virale si bacteriene.

  • Diaree insotita de varsaturi

Daca diareea este insotita de varsaturi, acesta este un motiv pentru contactul imediat cu clinica veterinara. Deoarece deshidratarea are loc foarte repede, chiar inainte de a fi pus un diagnostic final, catelul are deja nevoie de primul ajutor. Varsaturile si diareea sunt adesea un semn al unei boli virale. In niciun caz, aceasta infectie nu trebuie tratata singura. De asemenea, diareea poate fi insotita de varsaturi de la o otravire alimentara, consumul de obiecte necomestibile, prezenta unui numar mare de paraziti in intestine. Orice caz de diaree cu varsaturi trebuie luat in considerare la cabinetul medicului. Aceasta afectiune necesita investigatii si tratament urgent.

  • Cu sange

In unele cazuri, diareea poate fi insotita de sange. Acest lucru se datoreaza rupturii capilarelor din cauza suprasolicitarii intestinale. Daca sangele este abundent, acest lucru poate indica o sangerare intestinala grava sau o incalcare a functiei de coagulare a sangelui. Sangerarea este posibila, de exemplu, atunci cand catelul a mancat oase ascutite, betisoare, sticla.

  • Dupa vaccinare

In cazuri rare, diareea poate aparea ca efect secundar al vaccinarii din cauza scaderii imunitatii. Daca diareea este unica si trece de la sine, atunci nu ar trebui sa iti faci griji.

  • Fecale negre

Acest fel de diaree cu un miros fetid este un simptom de sangerare in stomac si intestine superioare. La iesire, sangele devine negru, deoarece are timp sa fie digerat de sucurile si enzimele gastrice. Aceasta poate fi observata cu leziuni ale stomacului-intestin din cauza consumului de obiecte ascutite necomestibile.

  • Diareea galbena

Daca scaunul este galben stralucitor atunci merita sa fii atent. Cel mai favorabil motiv pentru scaunele moi galbene este consumul de alimente nepotrivite. Dar sunt posibile si diagnostice mai amenintatoare, cum ar fi boli ale ficatului, vezicii biliare sau pancreasului. Daca se gaseste un astfel de scaun, merita sa vizitezi medicul veterinar imediat.

Tratament

Diareea simpa se rezolva adesea de la sine si nu necesita tratament. Daca diareea dureaza de ceva timp sau persista si alte simptome (sange, varsaturi, letargie, refuz de a manca), va fi necesar un tratament.

Daca un obiect strain este gasit in intestin, in cele mai multe cazuri, va fi necesara o interventie chirurgicala. Infectiile sunt tratate cuprinzator, se folosesc agenti antimicrobieni, analgezice si gastroprotectori. Medicul curant iti va spune cu ce sa hranesti catelul cu diaree. Adesea, cu boli ale stomacului si intestinelor, este prescrisa o dieta terapeutica.

Prevenirea diareei

Principala masura de prevenire ar trebui sa includa o hranire echilibrata adecvata, fiind necesara consultarea unui medic nutritionist. Vaccinarea preventiva este necesara, precum si interzicerea de a baga in gura tot ce gaseste pe jos in casa sau pe strada.

dogtopia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Search

Recent Post

Subscribe Newsletter