Totul despre vaccinarea puilor de catei cu varsta de pana la 12 luni

Totul despre vaccinarea In acest articol vom vorbi despre punctele importante in ingrijire caini de companie si anume pregatirea pentru vaccinarea puilor, momentul implementarii acestuia, starea de sanatate de dupa, si rolul vaccinarii in ansamblu.

De ce trebuie vaccinati cateii

Vaccinarea este necesara pentru a dezvolta imunitatea animalului impotriva diferitor boli la caini. In primele saptamani de viata ale puiului de catel, anticorpii colostrali il vor proteja de infectii si alte boli caini. A primit acesti anticorpi de la mama sa, cu lapte. Dar, in timp, nivelul lor din sange scade si apoi este nevoie sa isi creeze propria imunitate. Pentru aceasta este importanta vaccinarea.

Este necesara vaccinarea chiar daca intentionezi sa plimbi animalul de companie numai pe terenul din fata casei. Multe infectii pot fi aduse acasa pe haine si incaltaminte, iar alte animale purtatoare (pisici, soareci, arici etc.) pot alerga prin zona.

De ce vaccinari are nevoie un catelus

Puii trebuie vaccinati impotriva urmatoarelor infectii:

 • Leptospiroza;
 • Enterita parvovirala;
 • Adenoviroza de tip I;
 • Parainfluenza;
 • Ciuma carnivorelor;
 • Rabia

In plus, daca animalul de companie este adesea in locuri cu aglomeratie mare de caini (la expozitii, antrenament etc.), trebuie sa il vaccinati si impotriva boreliozei.

Daca obisnuiti sa iesiti des in natura, ar trebui sa acorzi o atentie speciala vaccinarii impotriva leptospirozei si rabiei.

Astfel, programul de vaccinare pentru caini va depinde de diversi factori si ar trebui sa fie adaptat fiecarui caine.

Cand sa il vaccinezi

Prima vaccinare a unui catelus trebuie facuta suficient de devreme – la 6-8 saptamani. Faptul este ca bebelusul a primit o anumita cantitate de anticorpi imediat dupa nastere. Dar imunitatea obtinuta cu laptele matern scade. Unii pui devin mai vulnerabili la varsta de 6 saptamani, altii la 3 luni. Activitatea sistemului imunitar depinde de multi factori. Prin urmare, prevenirea infectiilor este foarte importanta.

Cea mai frecvent utilizata schema de vaccinare pentru pui este de 3 injectii de vaccin in primul an de viata. Programul de vaccinare pentru caini de pana la un an intr-o forma simplificata arata astfel:

 • Primele vaccinari se administreaza puilor la 8 saptamani (2 luni) sau mai mult;
 • A doua vaccinare este administrata catelusului la 3-4 saptamani dupa prima;
 • A treia – la varsta de peste 16 saptamani, cel mai adesea medicii recomanda o a doua vizita in perioada de schimbare a dintilor, la varsta de 6-8 luni;
 • Apoi, cainii sunt vaccinati o data pe an.

Cu toate acestea, aceasta optiune nu este pentru toata lumea. Daca nu exista nicio certitudine cu privire la imunitatea mamei bebelusului sau daca acesta a fost tinut intr-o cresa sau adapost, atunci vaccinarii i-ar trebui acordata mult mai multa atentie.

Astfel, catelul va primi 4 vaccinari in primele 4 luni de viata. Aceasta multiplicitate este asociata cu imunitatea colostrala, despre care am vorbit mai sus. Este important ca sistemul imunitar al catelusului sa raspunda la introducerea vaccinului si nu la anticorpii pe care i-a primit de la mama sa, deoarece scopul vaccinarii este de a-si dezvolta propria imunitate.

De regula, atunci cand vizitezi clinica pentru prima vaccinare, este selectat un program de vaccinari pentru pui de pana la un an (in functie de varsta animalului de companie).

De asemenea, poti primi o consultatie online cu un terapeut expert pentru a gasi programul optim de vaccinare pentru animalul tau de companie.

Cum sa iti pregatesti catelul pentru vaccinare

Pentru ca prima vaccinare a unui catelus sa mearga cat mai calm posibil, trebuie sa il pregatesti corespunzator pentru aceasta.

Pentru vaccinare, veti avea nevoie de:

 1. Catelus sanatos

Cu 2 saptamani inainte de vaccinare, el nu ar trebui sa aiba semne de boala, cum ar fi varsaturi, diaree, tuse, febra, pierderea poftei de mancare, letargie.

 1. Timp liber

Dupa vizitarea clinicii, merita sa petreci ceva timp cu animalul de companie pentru a observa bunastarea acestuia. Rezerva-ti aproximativ 3-4 ore pentru acest lucru.

 1. Medicamentul pentru paraziti

Daca nu ai efectuat tratamentul pentru helminti in luna curenta,  trebuie sa dai catelusului medicamentul cu 10-14 zile inainte de vaccinare. Nu exista studii care sa dovedeasca o scadere a raspunsului imun la vaccinare din cauza invaziei helmintice, cu toate acestea, helmintii pot provoca dezvoltarea multor boli. Prin urmare, tratamentul antihelmintic trebuie efectuat cel putin o data la 3 luni, iar in cazul puiilor – o data la 1,5 luni.

Starea cainelui dupa vaccinare

In majoritatea cazurilor, proprietarii nu observa nicio modificare a bunastarii animalelor de companie. Dar vaccinarea poate provoca in continuare unele schimbari in comportamentul animalului de companie. Si nu este vorba doar de raspunsul imun la vaccin.

In primul rand – stresul de a vizita clinica. Drumul inainte si inapoi, asteptarea de pe coridor, prezenta altor animale, examinarea, masurarea temperaturii, injectia in sine. Cel mai probabil, catelul va experimenta toate aceste impresii pentru prima data.

Nu este cazul sa iti faci griji daca animalul de companie, dupa ce a vizitat medicul, a devenit putin mai somnoros, letargic, a mancat mai putin. Incearca sa-i oferi liniste, da-i o jucarie preferata si trateaza-l cu  delicatete.

De regula, aceasta stare dispare a doua zi. Daca catelul este letargic si somnoros pentru mai mult timp, ar trebui sa apelezi numaidecat medicul. Acesta, conform simptomelor descrise, va spune cat de grav este si te va sfatui daca trebuie sa aduci catelul din nou la clinica pentru un consult.

Vaccinarea este foarte importanta in viata unui catel iar sanatatea acestuia depinde in mare masura de ea. Ai grija de catelul tau si vaccineaza-l la timp!

Totul despre vaccinarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Search

Recent Post

Subscribe Newsletter